Speerpunten

Participatie

Participatie

Omschrijving speerpunt

De gemeente wil inwoners stimuleren om te participeren en om zelf met initiatieven te komen. Participatie loopt als rode draad door het collegeprogramma 2018-2022 heen. Vroegtijdig samenwerken vergroot de kwaliteit van oplossingen en zorgt ervoor dat verschillende perspectieven, kennis en creativiteit direct op tafel komen. Participatie is maatwerk. Daarvoor wil de gemeente meer in gesprek gaan met haar inwoners.

Wat willen we bereiken?

Inwoners, ondernemers en verenigingen participeren meer bij onderwerpen die gaan over hun eigen leefomgeving of belang

Wat gaan we daar voor doen?

- Uitvoering en invulling geven aan de participatiewerkwijze voor de gemeente Landsmeer. Dit traject is nauw verbonden met het verdere verloop van het traject van de Omgevingswet. De invoering van de omgevingswet is met één jaar vertraagd naar 1 januari 2022.

- Er wordt verder gewerkt aan vormen van samenwerking als werkateliers, klankbordgroepen, denktanks en daarnaast een praktische toolkit participatie voor organisatie uitgewerkt.

- Op dit moment loopt een pilot (herinrichtingproject Havenzathe), die als basis dient voor verdere participatietrajecten in de toekomst. De centrale participatie met de gehele buurt rondom dit grote project is geëvalueerd en deelparticipatie per fase is in ontwikkeling.

- Ook in samenwerking met dienstverlening is het interactiever inzetten van social media (onder andere met de ontwikkeling van een Digitale nieuwsbrief en het interactiever maken van de Facebookpagina van de gemeente) onderdeel van het participatiever werken van de gemeente met inwoners.

- In het licht van de huidige coronamaatregelen wordt op verschillende manieren gekeken om digitale participatie in de gemeente te versterken.

Deze pagina is gebouwd op 11/02/2021 11:03:58 met de export van 11/02/2021 10:50:24